Een stamboomhond is een hond uit een goed nest!

logo_rvb_paars_

De Raad van Beheer, de koepelorganisatie op het gebied van houden van honden in Nederland, promoot sinds november 2015 een zorgvuldige keuze bij aanschaf van een hond. Daarvoor heeft hij de campagne ‘Uit een goed nest’ gelanceerd, waarin de voordelen van een stamboomhond worden belicht.

Stichting Dier & Recht vindt de campagne misleidend. Na eerder al door de Reclame Code Commissie in het gelijk te zijn gesteld dat de campagne niet misleidend is, heeft nu het College van Beroep ook geoordeeld dat de campagne niet misleidend is.

In mei 2016 wees de Reclame Code Commissie Reclame de klacht van de stichting Dier & Recht over de campagne ‘Uit een goed nest’ af. Volgens de Reclame Code Commissie was de informatie niet onjuist en ontbrak er ook geen essentiële informatie. Daarom was er geen sprake van misleidende reclame of van handelen in strijd met de waarheid.

Het College van Beroep kwam tot hetzelfde oordeel en vond de campagne van de Raad van Beheer eveneens niet misleidend. In de uitspraak stelt het College van Beroep: “Het door Dier & Recht nagestreefde belang rechtvaardigt in dit geval ook overigens niet dat de Raad van Beheer op deze wijze het recht zou moeten worden ontzegd op de onderhavige wijze haar mening over stamboomhonden aan te prijzen.” Ook stelt het College dat de onderbouwing van de klacht van Dier & Recht op z’n minst onvoldoende is: “De Raad van Beheer heeft, blijkens het voorgaande, de stellingen van Dier & Recht voldoende weersproken. Daardoor kan niet van de juistheid van de (onderbouwing van de) klacht worden uitgegaan.”

De Raad van Beheer is blij dat het College van Beroep de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie volledig onderschrijft. De campagne ‘Zoek de verschillen’ krijgt een vervolg in 2017. Kijk op www.puppyverschillen.nl voor meer informatie. Tevens kun je hier promotiematerialen downloaden en/of bestellen.

puppyverschillen-border-terrier

Bron: Persbericht Raad van Beheer

 

Het LICG waarschuwt voor foute puppyfokkers

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) lanceert een nieuwe LICGcampagne ‘ontmasker de foute fokker’. Deze laat zien hoe men een malafide hondenhandelaar kan herkennen en waar men op moet letten bij het kopen van een puppy.  De campagne bevat belangrijke informatie voor iedereen die een puppy wil gaan aanschaffen. Want een puppy kopen lijkt eenvoudig: er is volop aanbod op het internet, en u kunt de pups direct ophalen. Maar achter veel van die schattige advertenties gaan foute fokkers en handelaars schuil. Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van een malafide hondenhandelaar, en zo onbedoeld zijn wanpraktijken in stand houdt?

Trucjes
Deze handelaars weten precies hoe ze u moeten overhalen een pup bij hen te kopen. Men schermt met nietszeggende kreten als Rijkserkend, UBN nummer en Kamer van Koophandel. Dat zegt echter niets over hoe zij te werk gaan.

Volgens de advertenties zijn de pups in huis zijn opgegroeid en natuurlijk goed gesocialiseerd en gezond. De werkelijkheid is dat ze vaak afkomstig zijn uit grote fokschuren in het buitenland, ze zijn lang niet altijd afdoende ingeënt en ontwormd, en aan socialisatie is niets gedaan.

Wilt u kritische vragen stellen, dan duwt de fokker u zo snel mogelijk een pupje in handen. En probeer dan nog maar eens nee te zeggen, met zo’n hummeltje in uw armen…

Weet wat u doet: bekijk de cartoons en gebruik de puppychecklist
Het is niet eenvoudig om een malafide fokker te herkennen. Het LICG heeft daarom een aantal veel gebruikte trucjes en belangrijke aandachtspunten in cartoons en animaties gevat. Ze laten u zien waar u op moet letten als u een pup gaat kopen. U kunt ze bekijken op de speciale campagnepagina. Bovendien heeft het LICG de puppychecklist, een handig hulpmiddel voor iedereen die een puppy zoekt. Lees hem door, print hem uit en neem hem mee als u gaat kijken. Zo bent u goed voorbereid en herkent u de trucjes van de malafide handelaars!

Dierenarts raadt vuurwerkmedicijn voor honden af

Dierenarts Erik Dirks uit Breda waarschuwt met klem voor een aantal vuurwerkmedicijnen tegen vuurwerkangst bij honden. ,,Gebruik dat soort middelen alsjeblieft niet.” Dirks doelt op middelen die acepromazine als werkzame stof hebben.vetranquil

De bekendste merknaam is het vrij verkrijgbare Vetranquil. De hondenbescherming noemt het middel in 2012 al ‘bijzonder hond-onvriendelijk’. ,,Wat het middel doet,” zo vertelt Dirks, ,,is de spieren van de hond verslappen. De baas denkt dan: Bello is lekker rustig. Maar dat is hij op dat moment absoluut niet. Het verslapt de spieren maar de zintuigen worden juist enorm versterkt.”

Met andere woorden: meer stress voor de hond terwijl deze te verslapt is om dit kenbaar te maken. ,,Daarnaast”, gaat Dirks verder, ,,kan een hond onder invloed van dit middel zijn temperatuur niet goed vasthouden, onderkoeld raken en zelfs doodgaan.”

“Ik zeg niet dat medicijnen niet kunnen, maar geef die dan wel in overleg met een dierenarts.” De volgende, voorlopig laatste, voorlichtingsbijeenkomst is aanstaande woensdagavond 23 december. Hier kunnen baasjes op maat advies krijgen. Deelname is gratis na inschrijving.

Bron: BN De Stem

Lin gedekt

Lin heeft vorige week het huwelijk met Matti nogmaals over gedaan.

 

We hebben al veel aanvragen voor een Border Terriër pup.
Wil je toch bij ons op de lijst vul dan het contact formulier in met je motivatie waarom je een Border Terriër pup wilt.

Lekker in het zonnetje

Lin geniet lekker van het zonnetje

 

Lin genietend van het zonnetje

Update Flyta

Dinsdag 5 december met Flyta progesteron testen om te kijken wanneer ze logeren mag bij haar nieuwe vriend Tanner. 

Pup van Flyta

Wat een weekend.

We hadden op vrijdagmiddag een echo/foto bij de dierenarts gepland, om te zien hoeveel pups Flyta zou krijgen.
Dat leek ons vroeg genoeg, ze was toch pas uitgerekend op zondag.
Maar Flyta besloot op vrijdag het maar anders te doen.
We kwamen uit bed en merkten aan Flyta dat de bevalling al snel begon.
Ze was druk aan het nestelen en de persweeën volgden al snel.
Na een paar uur had Flyta er nog geen uitgeperst.
De dierenarts gebeld en besloten om direct maar heen te gaan, dat was achteraf de juiste beslissing.Border terriër pup in couveuse
De pup zat al in het geboortekanaal en de vlies was al gebroken, omdat de pup droog aanvoelde is er besloten om met spoed een keizersnede te doen.

De uitkomst van de keizersnede is dat Flyta maar één pup (een reu) had.
Gelukkig leefde de pup nog wel.

Na een tijdje in de couveuse te hebben gelegen en moeders weer was opgeknapt van de keizersnede mochten we weer naar huis.

Aangezien we veel mensen hadden voor een pup, moesten we deze mensen teleurstellen dat ze bij ons geen pup konden krijgen. Dit vonden we niet fijn. We hebben wel 1 iemand blij kunnen maken met dat ze straks de nieuwe eigenaar worden van een Border Terriër.Border terriër pup van Flyta

Wij willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende en medelevende berichtjes, dit doet ons en Flyta goed.

 

 

Flyta’s echo

Vandaag was de dag dat we voor de echo afspraak gingen voor Flyta.

Hier hadden we met veel spanning op gewacht, is het gelukt of niet.

We waren mooi op tijd voor onze afspraak, de dierenarts heeft eerst Flyta uitgebreid geknuffeld.

Ook de assistentes moesten er aan geloven, Flyta had de tijd van haar leven.

Eindelijk was het tijd voor de echo, Flyta in een soort van bed op haar rug gelegd, lampen uit en zoeken maar.

Het duurde even maar ja hoor, we zagen een pup.  “JOEPIE” ze is zwanger.

flyta-echo

Nu nog vier weken wachten voor ze geboren worden en dan pas weten we hoeveel er zijn.

Zullen een paar spannende weken worden.

Oproep: Onderzoek naar leeftijdsbepaling pups aan de hand van het gebit

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt of bij pups leeftijdsbepaling aan de hand van het gebit mogelijk is.

Als dat inderdaad het geval is, kan dat bijdragen aan een meer efficiënte aanpak van illegale hondenhandel. Illegaal geïmporteerde pups zijn vaak veel jonger dan wettelijk is toegestaan. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt daarom of zo’n leeftijdsbepaling aan de hand van het gebit mogelijk is.

Het hoofddoel van de studie is om vast te stellen of er aan de hand van een gebitsinspectie een betrouwbare leeftijdsschatting van een pup kan worden gemaakt door bijvoorbeeld een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Aangezien deze instantie over de controle  van de illegale hondenhandel gaat, wordt ze ook bij deze studie betrokken.

Gezocht
We zijn op zoek naar:

  • fokkers met hoogdrachtige teven of waar recent pups zijn geboren. Van de fokkers verwachten wij een actieve houding bij het motiveren van de nieuwe eigenaren om mee te doen aan de studie, waarvan een deel van de informatie van de nieuwe eigenaar zal moeten komen
  • toekomstige eigenaren van een pup afkomstig van een fokker
  • eigenaren die zojuist een dergelijke pup hebben verwelkomd

Met uw medewerking levert u een wezenlijke bijdrage aan een betere bestrijding van de illegale hondenhandel in de toekomst en aan het welzijn van honden.

Wat wordt er van u gevraagd?
Tijdens de studie maakt u,  vanaf het moment dat de hond is opgehaald bij de fokker, twee keer per week foto’s en notities over de wisseling van het gebit  (in ieder geval doen totdat alle snijtanden gewisseld zijn). U ontvangt hiervoor van ons een invulformulier en een duidelijke instructie. De geboortedatum moet voor 100% zeker zijn. Eventueel kunnen wij deze verifiëren bij de fokker.

Aanmelden
Als u wil deelnemen aan het onderzoek, of als u nog vragen heeft, kunt u een mail sturen naar: leeftijdsbepaling-borren@uu.nl
Deelnemers aan het onderzoek ontvangen van ons aan het einde een attentie. Uw medewerking wordt zeer gewaardeerd!

Bron: Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht

Zoek de verschillen

Stamboomhonden hebben voordelen die honden zonder stamboom niet hebben. Er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Kies zorgvuldig je nieuwe huisgenoot…

VOORDELEN VAN EEN STAMBOOMHOND

Weten waar je voor kiest

Kies altijd voor een hond die bij je past. Hondenrassen zijn vaak gefokt en geselecteerd op bepaalde eigenschappen. Zo weet je vooraf welke eigenschappen je bij je stamboomhond kunt verwachten. Uiterlijk, groot of klein formaat, lange of korte vacht, karakter, veel of weinig werklust, aanleg voor sport of spel, waaks of niet waaks, actief of juist heel rustig. De eigenschappen van elk ras zijn bekend en staan beschreven. Met een stamboomhond kun je zorgvuldig een hond kiezen die bij je past. Zo zorg je voor een perfecte match tussen jou en je hond.

Stamboomhonden hebben specifieke eigenschappen. Daar kun je een keuze in maken voor een hond die bij je past. Met een perfecte match tussen jou en je hond hebben jullie jarenlang plezier!

Met zorg werken aan gezonde en sociale honden uit een goed nest

Bij het bepalen welke reu een teef mag dekken, houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren. Zo stellen veel rasverenigingen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Ook moet een fokker aan regels voldoen om het welzijn van de moederhond te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld een maximaal aantal nesten dat een moederhond mag krijgen.

Inteelt wordt gezien als veroorzaker van veel aandoeningen. Daarom zijn er regels om inteelt te beperken. Daaraan moet iedere stamboomfokker zich houden. Bij een stamboomhond kan de fokker via de stamboom controleren of de ouderdieren familie van elkaar zijn en er kans bestaat op doorfokken. Een stamboompup wordt dus met veel zorg gefokt.

Is het nest geboren, dan nemen onze medewerkers van alle stamboompups en hun ouders DNA af. We controleren tijdens de DNA-afname de identiteit van de ouderdieren met behulp van de chipnummers. Dankzij deze chipcontrole en een vergelijking van het DNA van de pups met de ouders weet je zeker wie de vader en moeder zijn. Wil je meer weten over de gezondheid van de ouders, kijk dan op Generaties & Gezondheid Online. Daar zie je welke gezondheidsuitslagen wij geregistreerd hebben van de ouders.

Veel stamboomfokkers zorgen ervoor dat de pasgeboren puppy’s opgroeien in een huiselijke omgeving. Zo doen ze allerlei indrukken op die nodig zijn om later uit te kunnen groeien tot een sociale hond.

Wist je dat de Raad van Beheer samen met zijn verenigingen en fokkers en in samenwerking met overheid en wetenschap veel investeert in gezondheidsonderzoeken om zo gezondere honden te fokken?
Ook bewaren we het afgenomen DNA van alle stamboomhonden om dit later voor onderzoek te kunnen gebruiken en zo aandoeningen te voorkomen. Door de aanschaf van een stamboomhond investeer je in een gezondere toekomst voor honden.

Controle op het houden van honden

Wij controleren elk nest stamboompups. Bij de nestcontrole moet de moederhond altijd aanwezig zijn. Niet alleen als het nest geboren is, kijken we hoe de fokker zijn honden houdt. Wij doen dit ook tussendoor. Wij vinden het belangrijk dat de fokker zijn honden onder goede omstandigheden houdt.

Wist je dat wij per jaar zo’n 7.000 nesten met stamboompups controleren? Dat zijn gemiddeld meer dan 25 nesten per dag.

Geen broodfok maar liefde en passie

Wist je dat meer dan 90% van de stamboomfokkers een hobbyfokker is? Ze fokken dus niet beroepsmatig, maar hebben een hobby die ze met veel passie uitoefenen en waarin ze veel tijd investeren. Een hobby heeft immers je hart, soms nog meer dan je baan.

De 12 voordelen van een stamboomhond op een rij

Hieronder zie je de 12 voordelen op een rij. Daarnaast zie je welke voordelen bij een hond zonder stamboom niet gelden. Voer de onderstaande check altijd uit alvorens je over gaat tot de aanschaf van een hond. Kies zorgvuldig, kies een stamboomhond!

12 voordelen van een stamboomhond

Nadelen van een stamboomhond

Als pupkoper wil je een met zorg gefokte pup en kies je zorgvuldig je nieuwe huisgenoot. Dat betekent dat je ook de ‘nadelen’ van een keuze moet meewegen.

Een verantwoord gefokte stamboomhond is vaak iets duurder dan een hond zonder stamboom

Vaak kost een stamboomhond iets meer dan een hond zonder stamboom, maar dat hoeft niet. Dat verschil is ook goed te verklaren! In de kosten voor een verantwoord gefokte stamboomhond zijn alle kosten inbegrepen: eventuele gezondheidsonderzoeken, de begeleiding van de fokker bij de keuze van de ouderdieren, het zorgen voor het welzijn van de moederhond, de begeleiding bij de dekking en de geboorte, de goede socialisatie, de inenting en het dierenpaspoort bij de dierenarts, de nestcontrole, de DNA-afstammingscontrole, de stamboom, de DNA-opslag, enzovoort, enzovoort. Veel van deze kosten hoeft een fokker van een hond zonder stamboom of een puppyhandelaar niet te maken. Besef wel dat bij aanschaf van een pup zonder stamboom of uit de puppyhandel het risico van goedkoop is duurkoop op de loer ligt. Bovendien heb je gemiddeld 10 jaar of langer veel plezier van je huisgenoot. Verdeeld over 10 jaar is het prijsverschil vaak te verwaarlozen.

Er is vaak een wachttijd voor je stamboompup

Stamboompups zijn niet op bestelling leverbaar en vaak ook niet direct af te halen. Vaak is er een wachtlijst voor pups. Als je een zorgvuldige keuze maakt, is het ook goed om bij meerdere fokkers te gaan kijken. Het voordeel van een wachttijd is dat je geen overhaaste beslissing neemt. Je kunt je goed voorbereiden op je nieuwe huisgenoot. Je kunt vrije dagen inplannen voor een goede socialisatie en zoeken naar een geschikte hondenschool voor je puppycursus. Het wachten op je nieuw huisgenoot is ook leuk en spannend.

De fokker van een stamboompup stelt je ‘kritische’ vragen voordat je de pup meekrijgt

Een stamboomfokker fokt vaak als hobby. Een hobby die ze met veel passie uitoefenen en waarin ze veel tijd investeren. Vanuit zijn enthousiasme en liefde voor zijn ras, geeft een fokker je graag advies en staat hij altijd klaar om vragen te beantwoorden. Vaak kun je een (honden)leven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring.
Maar een goede fokker is ook kritisch: hij stelt zelf ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt. Het is ook in je eigen belang dat jij en je hond een goede match zijn. Daar heb je uiteindelijk jarenlang plezier van.

Risico’s hond zonder stamboom

Als je geen stamboomhond kiest maar een pup waarvan de herkomst niet zeker is, dan loop je risico’s. Er worden ieder jaar meer dan 70.000 pups uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.

Als je geen stamboomhond kiest maar een pup waarvan de herkomst niet zeker is, dan loop je risico’s. Er worden ieder jaar meer dan 70.000 pups uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.

Geen stamboomhond

Ieder jaar worden er zo’n 60.000 tot 80.000 honden geïmporteerd. Een groot deel van deze honden, worden in Oost Europa uitsluitend voor de handel gefokt. Deze honden hebben geen internationaal erkende stamboom. Veel van deze fokkers nemen het niet zo nauw met de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de honden als Nederlandse fokkers.
Zo hebben veel moederhonden continue nesten en dat meerdere jaren achtereen. Nederlandse moederhonden mogen maar één keer per jaar een nest hebben. Bij stamboomhonden is er bovendien een maximum aan het aantal nesten. Ook doen Oost Europese fokkers meestal geen gezondheidsonderzoeken bij de ouderdieren en zijn de pups nogal eens ziek. De slechte start zorgt er voor dat deze honden vaak gedragsproblemen vertonen. Deze pups worden voor een paar tientjes gefokt en verhandeld.
In Nederland zijn deze pups vervolgens goedkoper te koop via internet en marktplaats. Logisch toch?

Laat je niet verleiden door zielige pups en leugenachtige verhalen!

Veel organisaties waarschuwen ervoor dat je een zorgvuldige keuze moet maken bij de aanschaf van een pup. Dat is niet altijd makkelijk. Voor je het weet ga je met een pup uit de grootschalige broodfok en puppyhandel uit Europa naar huis. Zonder dat je het door hebt. Zo draag je onbewust bij aan het in stand houden van de broodfok en puppyhandel.
Hieronder vind je informatie over de nadelen en risico’s van de aanschaf van een pup uit de hondenhandel en tips van andere organisaties waar je op moet letten. Wil je een hond die met zorg gefokt is? Kies dan een stamboomhond.

Fairpup van de hondenbescherming

De Hondenbescherming voert campagne voor de aanschaf van een fair gefokte pup. Een stamboomhond is een fair gefokte pup.

Fairpup

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Bron: Raad van Beheer

Interessante websites:

Kan een hond zich schuldig gedragen?

logo HondenlotEr verschijnen nog steeds vele verhalen, foto’s en filmpjes over honden die zich “duidelijk
schuldig voelen”. De beelden worden gretig gedeeld. Veel mensen vinden het vermakelijk om te zien hoe honden wegduiken of met een bepaalde blik naar hun eigenaar kijken wanneer deze hen met de camera benadert. In de meeste gevallen is er voorafgaande aan de opname iets gesloopt of opgegeten door de hond. De mens komt vervolgens de kamer binnen en zegt iets in de trend van: “Wie heeft dit gedaan? Ben jij stout geweest? Je gedraagt je duidelijk schuldig!”

Vaak kijkt de hond met een schuine blik waarbij oogwit te zien is, de oren zijn naar achteren gedrukt en/of de hond toont zich in een gebogen/verlaagde houding. Signalen die door deze mensen geïnterpreteerd worden als schuldig gedrag.

Is dat echt zo, of speelt hier iets anders? Dit vroegen wetenschappers zich jaren geleden ook al af en zij besloten hier onderzoek naar te doen. In 2009 verschenen er resultaten van een experiment. Om zeker te weten dat die beweringen klopte, werd er in 2014 nog een onderzoek gedaan. Uit beiden onderzoeken volgde een duidelijke conclusie: het typerende gedrag wat honden op dergelijke momenten laten zien, is niet verbonden aan voorafgaande gebeurtenissen. Het wel of niet bestaan van schuld heeft geen enkele invloed op het gedrag. Wat speelt er dan wel?

Een korte samenvatting van het experiment in 2009:

De vraag was of honden zich daadwerkelijk schuldig kunnen gedragen, of dat er sprake is van projectie van menselijke gevoelens op honden (antropomorfisme). In totaal namen er 14 honden en eigenaren deel aan dit experiment. De honden kregen de mogelijkheid om ongewenst gedrag te tonen in de afwezigheid van hun eigenaren. De eigenaren wisten niet of de hond daadwerkelijk schuldig was of niet; zij konden alleen het bewijs zien bij terugkomst. Dat bewijs werd gemanipuleerd door medewerkers van het experiment. De reacties van de honden op hun terugkerende eigenaren werden vastgelegd. Uit dit onderzoek bleek dat de daadwerkelijke schuldvraag geen enkele invloed had op het gedrag van de honden. Of de hond nu wel of niet het ongewenste gedrag had vertoont, dit had geen invloed op de manier waarop de eigenaar werd begroet. Sommige honden lieten het schuldige gedrag zien zonder dat zij daadwerkelijk iets verkeerd gedaan hadden. Anderen gedroegen zich vrolijk terwijl zij wel iets hadden gedaan wat ongewenst was. Verder was het opvallend dat honden het schuldige gedrag aanzienlijk vaker inzette wanneer hun eigenaren dachten dat de hond schuldig was en hierbij hun hond vervloekten of de hond op een beschuldigende toon aanspraken. Deze resultaten zijn een duidelijke indicatie dat het gedrag wat mensen interpreteren als schuldig, eerder gedrag is wat te omschrijven valt als een angstreactie op de manier waarop de mens de hond benadert.

Een korte samenvatting van het onderzoek in 2014:

De vraag was wederom of het ‘schuldige gedrag’ daadwerkelijk gelinkt was aan schuld, of dat dit gedrag ook werd ingezet wanneer de hond onschuldig was. Er werd extra goed gekeken naar de invloed van het wel of niet aanwezige bewijs van de daad en naar het gedrag van de eigenaren van de honden. Er werden diverse situaties in scene gezet. Aan dit onderzoek namen 69 hond-eigenaar combinaties deel. De omgeving van de hond werd gemanipuleerd en er was sprake van beschikbaar voedsel wat niet opgegeten mocht worden. De resultaten van het onderzoek bevestigde wederom dat het gedrag van de hond bij binnenkomst van de eigenaar niet gelinkt was aan het wel of niet bestaan van daadwerkelijke schuld. Ook bleek er nogmaals een duidelijke indicatie te zijn dat het gedrag wel gelinkt was aan de reactie van de eigenaren op de hond. Wanneer een eigenaar de hond op een beschuldigende toon toesprak, of wanneer de eigenaar een negatieve houding aannam, dan toonden de honden eerder het “schuldige gedrag”.

Schuldig?! Angstig!

Honden zijn in staat om zelfs de meest subtiele signalen van mensen op te vangen. Een frons, een licht teleurgestelde blik, een licht geïrriteerde toon, een ietwat voorover gebogen houding of ogen die net iets harder staren dan anders, het zijn allemaal signalen die de reactie van de hond sterk kunnen beïnvloeden. Honden zijn conflictvermijdende dieren. Wanneer zij zich bedreigd voelen (angst), dan kunnen zij proberen om verdere escalatie te voorkomen door conflictsignalen in te zetten (ook wel eens ‘kalmerende’ signalen of stress-signalen genoemd).

Wanneer je de woonkamer inloopt en de bank is compleet verwoest, dan is het moeilijk om niet op zijn minst teleurgesteld te reageren. Wanneer je jouw hond vervolgens op een geïrriteerde of beschuldigende manier benadert, dan is de kans zeer groot dat de hond hier conflictvermijdend op zal reageren. Wanneer je de hond echt intimideert door met een harde blik te staren, voorover te buigen en misschien zelfs je stem te verheffen, dan is de kans groot dat de hond angstig zal reageren. De blik afwenden, oogwit laten zien, de houding verlagen, de staart tussen de benen, de oren naar achteren, het zijn allemaal signalen die wijzen op gevoelens van angst en conflict. Het betreft dus een reactie op de mens en dit staat compleet los van eerdere gebeurtenissen (de schuldvraag).

Het aanwakkeren van angst- en conflictgevoelens bij honden tast het dier aan in zijn welzijn. Probeer gefrustreerde reacties te voorkomen en schakel bij problemen de hulp in van een deskundige, bijgeschoolde professional die op een positieve manier rekening houdt met het welzijn van de hond.

bron: Hondenlot

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten